8 Aralık 2018 Cumartesi

ALTIN ORAN VE ALTIN SPİRAL NEDİR?



Altın Oran Nedir

Altın oran,  doğada sayısız canlı ve cansız olan varlıkların yapısında ve şeklinde bulunan özel bir oran olarak tarif edilmektedir. Ayrıca başka bir tarifte, Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından mimaride kullanmış olan bu oran, doğada bulunan bir bütünün parçaları arasında ki gözlemlenen asırlarca mimari ve sanat alanındaki eserlerde uygulanmış,  bunları uyum açısından en uygun boyutları verdiği varsayılan,  sayısal ve geometrik olarak hesaplanan bir oran bağlantısı olarak kabul edilir. 


Bu altın oranın, doğada en belirgin bir şekilde hadsiz benzerlerine rastladığımız ve birçok varlıkta görülmektedir. Bunların başında ilk olarak gördüğünüz insan vücudu, deniz kaplumbağaları, bitkiler ve ağaç yapraklarında bu orana rastlanmaktadır. Kozmik fiziğin anahtarı hükmünde olarak, bu oran Platon tarafından gösterilmiştir. Farklı bir açıdan da altın oranı, bir dikdörtgenin eninin boyuna olan oranını, en estetik ve güzel bir şekilde açıklayan tanımlarda bulunmaktadır.

Yukarıdaki tanımlardan anladığımız kadarıyla altın oranı, kendisini böldüğü kısmın eşdeğer olarak görülmektedir. Yani her şeyin bir çifti, artısı ve eksisi olduğu gibi bu özel oranda bu gibi şeylere işaret edilmektedir.
Bu altın oranı, ilk olarak eski mısırlılar ve yunanlılar tarafından keşfedilmiş ve bu oranı mükemmel bir şekilde kendi mimarilerinde ve sanat eserlerinde kullanmışlardır.
Altın oranı sayısal açıdan ifade etmek gerekirse AO; CB/AC:AB/CB: 1.618 olarak ifade edilmektedir. Bu şekilde formüle edilen altın oranın da ifade edilmek istenen mana, bu oranlar arasındaki değer her ölçü için altın oranı olan 1.618 rakamını vermelidir.
Bu oran pi (π) sayısı gibi irrasyonel olan bir sayıdır. Ondalık olarak yazılan şekli ise: 1.6180339887498...dir. Böyle devam edilirse bu sayının 15’inci basamağından sonra bulunan ilk 15 basamak, altın oranın kısaca aynı gösterimi olacaktır.  Bilim dilinde altın oranın sembol olarak gösterimi ise PHI yani  Φ şeklinde gösterilmektedir.
Bu esrarengiz bir o kadar da ilginç olan bu oranı dünyanın, insanların,  bitkilerin, ağaçların,  kuşların ve daha birçok canlı ve cansız mahlukun üzerinde, Allah tarafından bu varlıkları yaratırken kullandığı orandır.
Ayrıca günümüzde insanlarda kullandıkları teknolojide ve yaşadığımız hayatta birçok yerde bu oran kullanmaktadır. Toplum bu oranı kısaca göz nizamının ve düzeninin oranı diye tarif edilmektedir. Göze görünen en güzel şekilde ayarlanmasıdır.
Altın oranın kullanıldığı ve görüldüğü yerler hakkında bir misal verelim.

Mesela papatyanın merkez dışarıya doğru tanelerinin sayılarını sağdan sola, soldan sağa doğru sayıldığı zaman bu arasındaki oran altın oranını vermektedir.
İnsan vücudunda ise bu oranın nasıl göründüğünü incelersek bu oranın mevcut olduğunu görürüz. Mesela kollar insan vücudunun bir parçası olarak dirsek kısmından iki bölüme ayrılmış durumdadır. Yani büyük üst kısmı ve küçük ise alt kısmı oluşturmaktadır. Kolumuzun alt bölümün üst bölüme oranı altın oranı vereceği gibi, ayrıca kolun tamamının üst kısmın oranı yine bu oranı verecektir.


Altın oran doğada ve evrende ezelden beri vardır. Doğadaki cisimleri incelediğinizde genelde bu oran ile karşılaşırsınız. İnsanlar tarafından keşfinin ne zaman olduğuna dair kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte ilk kez Pisagor tarafından insan vücudunda bu oranın var olduğu söylenmiştir. Sonrasında Öklid tarafından ilk kez sayısal değer olarak yani 1.618 şekliyle ifade edilmiştir.

İtalyan matematikçi Leonardo Fibonacci, adıyla anılan nümerik seriyi keşfetmiştir. Bu serinin özelliği her bir sayı kendinden önce gelen sayının toplamı olacak şekilde dizilmiştir.  0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377… diye gidecek şekilde sonsuza kadar gider. Bu sayıların özelliğine baktığımızda, her sayıyı kendinden önce gelen sayıya bölerseniz çıkan rakamın neredeyse aynı olduğunu görürsünüz. Özellikle 233 ve 377 den itibaren bu oran sabitlenir. Çıkan oran 1.618 yani altın orandır.
Leonardo da Vinci, eserlerinde çoğunlukla altın oran kullanan sanatçılardandır. Özellikle “Son yemek” isimli tablosuna baktığınız zaman, Hz. İsa ve havarilerin oturduğu masanın ebatlarında, arkasındaki duvarlar ve pencerelerin boyutlarında altın oran kullanıldığını görebilirsiniz.
Altın Dikdörtgen ve Spirali Duydunuz Mu?

Altın oranda bahsettiğimiz gibi, altın dikdörtgen dediğimiz dikdörtgenler ise, kenarları arasında altın orana sahip olan dikdörtgenlerdir. Altın dikdörtgeni duydunuzmu bilemiyoruz, fakat en orantılı şekilde görünen dikdörtgenler olmaktadır. Altın dikdörtgen dediğimiz şekilden, bir kareyi kesip çıkardığınızda, geriye tekrardan bir altın dikdörtgenin kaldığını görebileceksiniz. Bu yüzden aslında bu tür şekillere altın adı veriliyor. Bu demektir ki, kalan dikdörtgenin kenar uzunluğu, altın oranına sahip olmaktadır. Altın oranlarında, çekilen fotoğraf karelerinin bile, daha dengeli ve göze daha fazla hitap ettiği söylenir.  . Aslında bakarsanız, bu oranlar çok fazla dikkatimizi çekmiyor, fakat günümüzde gördüğümüz birçok canlı altın spirale sahiptir. Örnek vermek gerekirse; salyangozlardan tutun ki ayçiçeği çekirdeklerinin dizilmiş haline kadar, çam kozalaklarından yabani kaktüslere kadar birçok canlıda altın spiral bulunmaktadır.

Vücudumuzdaki Altın Oranlar

Yukarıda doğada bulunan her canlıda altın oranın var olduğunu belirttik. İnsanlarda doğadaki canlıların bir parçası değil mi? İnsanların vücudunda da altın oranlar bulunur. Vücudumuzdaki altın oranlara bakalım. Altın orandan dolayı, insanlara estetik bir açıdan baktığınızda, örneğin bir fotoğraf üzerinden veya artistik bir poz ile durulduğunda, insanlar harika görünür. Bu tamamen altın orandan kaynaklanmaktadır. Vücudumuzdaki altın oranlar aslında o kadar çok ki, fakat insanlar bunu fark etmez. Bu yüzdendir ki aslında tarih boyunca, sanatçılar ve ressamlar insanların bedenlerini kullanarak ilham almışlardır, çünkü insan bedeninin neredeyse 100% olacak şekilde, her yerinde altın oran bulunur. En basit şekilde, vücudunuza baktığınız zaman, ayaklarınız ve göbeğinizin mesafesi arasında altın oranın olduğunu görebilirsiniz.

Altın Oran Hayatın En Önemli Hesabından Bir Tanesidir

Matematik veya sayılar ne kadar önemli ki hayatımızda diye düşünenler vardır. Düşünebilirsiniz de, fakat matematik ve sayılar gerçekten hayatın en önemli konularından bir tanesidir ki sayılar ve matematik olmadan aslında yaşamak zorlaşıyor. Her gün bilinç dışı olarak sayılar ve matematik ile uğraşıyoruz ki, altın oranda aynı şekilde. Altın oran olduğu için hayat aslında bize güzel görünüyor. Altın oran hayatın en önemli hesabından bir tanesidir, fakat bunu çoğu zaman fark etmeyiz, hatta neredeyse umursamayız. Bizim için hayat sadece yaşamak, para kazanmak ve yemek, fakat altın oran ile beraber hayata ve özellikle canlılara baktığınızda, her şeyin ne kadar güzel görünebildiğini daha net anlayabilirsiniz.



Altın dikdörtgene göre çekilen fotoğrafların daha dengeli olduğu ve kişilere daha estetik geldiği görülmüştür.

 Altın Spiral nedir?
İçinden çıkarılan karelerin kenar uzunluklarını yarıçap alan bir çember yayı çizdiğimizde elde edeceğimiz spiral şekil Altın spiraldir. Çevremizdeki birçok canlıda altın spiral biçimini görmekteyiz. 



Altın Oran ve Vücudumuz
Doğadaki her şey gibi insan vücudunda da altın oran bulunmaktadır. Altın oran sayesinde estetik açıdan bakıldığında insan bedeni muazzamdır. Bu yüzden tarih boyunca sanatçılar insan bedeninden ilham almışlardır. İnsan vücudunun neredeyse her noktasında bu oran mevcuttur. Yani vücudu bütün olarak ele aldığınızda da ya da sadece organlarınıza baktığınızda da altın oranı görürsünüz.

Vücudunuza baktığınızda bütün vücudunuz ile ayaklarınızdan göbeğinize kadar olan mesafeyi oranlarsanız altın oranı bulursunuz. Aynı şekilde göbeğiniz ile tepe noktanız arasındaki mesafe ile omuzlarınız ve tepe noktanız arasındaki mesafenin oranı da 1.618 e karşılık gelmektedir. Göbeğinizden dizinize kadar olan mesafe ile dizinizden yere olan mesafenin oranına bakarsanız yine altın oran olduğunu görürsünüz.

Vücudumuzdaki birçok organın altın orana ya da bu orana yakın değerlere sahip olduklarını görürsünüz. Heykeltıraşlar ya da ressamlar tarafından kullanılan ideal insan yüzüne baktığımızda bu oranları her yerde görürüz. Günlük yaşantımızda da kimi insana baktığımızda yüzü ya da vücudu estetik gelir çok yakışıklı ya da güzel olmasa da dikkatimizi çeker. İşte bu kişilerin de genelde altın orana sahip hatları olduğunu görülmüştür.

Estetik açıdan ideal insan vücudundaki altın oranlardan bazıları şu şekildedir:
·        El parmakları üç boğumludur. Boğumlara baktığınızda ilk iki boğum ile parmağınızın boyunun oranı altın orandır.
·        Orta parmağın serçe parmak ile arasındaki oran altın orandır.
·        Dirsekten itibaren bilekler  ve bilekler ile parmaklar arasındaki mesafe oranı altın orandır.
·        Yüzün uzunluğu ve genişliği arasında altın oran vardır.
·        Ağız ile burun genişliği arasında altın oran vardır.
·        Burun genişliği ile burun deliklerinin genişliği altın orandır.
·        Gözbebeklerinin kaşlar arasındaki mesafe ile birbiri arasındaki mesafenin oranı altın orandır.
·        Üst iki dişin enleri ile boyları arasında altın oran vardır.

Bunların haricinde soluk borusunun sağ ciğere ve sol ciğere ayrılan kısımlarının uzunluğu eşit değildir. Sol taraftaki kalp sebebiyle daha kısadır. İkisini oranladığınız zaman altın oran çıkmaktadır. DNA yapısına bakıldığında bile bu oran ile karşılaşılmaktadır.
Altın oran olarak bilinen oran Mutlak yaratıcının belirlediği orandır. Doğada yer alan canlılarda bu oran sıklıkla görülmektedir. İnsanlara ait estetik duygusu dahi bu orana göre şekillendirilmiştir. 

 Dimitrov Tesla derlemesidir.
Kaynak: https://bilgii.net/altin-oran-nedir-altin-oran-kimlerde-vardir/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.